el-GRen-US
Language

Ανεμότια - Μοναστηρέλι - Ξινός Ποταμός - Πήγαδος - Χριστός - Προφήτης Ηλίας - Κρυφή Παναγιά - Καλή Λαγκάδα - Πήγαδος


Γενική περιγραφή: Πεζοπορική Διαδρομή με μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ανάμεσα σε καστανιώνες, δασοσκεπείς εκτάσεις με τραχεία & μαύρη πεύκη, διάσπαρτες βελανιδιές, παραποτάμια βλάστηση, ροδόδεντρο (Rhododendron luteum), παιωνία (Paeonia mascula).
Αναλυτική περιγραφή: Από την Ανεμότια ξεκινά μία αρκετά μεγάλη Πεζοπορική Διαδρομή. Πρώτη στάση στο Μοναστηρέλι, μετόχι της Μονής Λειμώνος. Μετά την περιοχή Ξινός Ποταμός με τον μικρό καστανιώνα, η Διαδρομή κινείται σε πευκοδάσος με κουμαριές. Περιοχή από τις λιγότερο περπατημένες του νησιού. Από το αρχαίο πηγάδι του Πήγαδου αρχίζει η περισσότερο ορεινή πορεία, μέχρι την κατάφυτη κορυφή Προφήτης Ηλίας. Με αποκορύφωμα τον Μάϊο, οι πλαγιές ανάμεσα στα πεύκα και τα μαυρόπευκα (Pinus nigra) «κιτρινίζουν» από τα άνθη του ροδόδεντρου (Rododendron Luteum). Η παρουσία του ασιατικού αυτού είδους θάμνου με το μεθυστικό άρωμα είναι η μοναδική στο νησί, τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο. Η Κρυφή Παναγιά στη βραχοσπηλιά είναι μία άλλη «συνάντηση» στο βουνό, που δεν πρέπει να παραλειφθεί.
Μέσο μετακίνησης: Αυτοκίνητο και λεωφορείο προς Ανεμότια
Προσπελασιμότητα: Ασφαλτοστρωμένη πρόσβαση σε Ανεμότια, σύνδεση με αγροτική και δασική οδοποιία
Καλύτερη περίοδος: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο
Χώροι επισκέψεων: Ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου από το 1702, καθεδρικός Ιερός ναός  Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του 1885, λαογραφική συλλογή Ανεμότιας
Σήμανση: ΝΑΙ
Αφετηρία διαδρομής: Ανεμότια
Τερματισμός διαδρομής: Ανεμότια
Είδος τουρισμού: Φυσιολατρικός, Περιπατητικός, Ιστορικός

 

Σημεία ενδιαφέροντος


Ανεμότια

 Όνομα:  Ανεμότια
 Περιγραφή:  Οικισμός
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,245225
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,104699
 Υψόμετρο:  360

 

Η Ανεμότια βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην ανατολική πλευρά του όρους Κουρατσώνας (το οποίο έχει υψόμετρο 790 μ.) και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 360 μ. περίπου, καταλαμβάνοντας έκταση 24.306 στρεμμάτων. Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα πελεκητή, στολισμένα με κιονόκρανα, αετώματα, σκεπασμένα με βυζαντινά κεραμίδια μέσα σε γεμάτες λουλούδια αυλές. Τα σοκάκια είναι στενά ανηφορικά και στρωμένα με πέτρες. Η ονομασία «Ανεμώτια», κατά μια εκδοχή, προέρχεται από τον προσδιορισμό της τοποθεσίας «στου ανέμου τα ώτα», λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.  


Μοναστηρέλι

 Όνομα:  Μοναστηρέλι
 Περιγραφή:  Οικισμός
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,234167
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,105034
 Υψόμετρο:  280

 

Το «Μοναστηρέλι» βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεματιές του παραπόταμου που βγάζει στο ρέμα της Καλής Λαγκάδας. Ο χωματόδρομος που οδηγεί σ’ αυτό, το σημαδεύει από μακριά το τεράστιο κυπαρίσσι της αυλής του. Έξω από τον αυλόγυρο στέκεται ένας μεγάλος πλάτανος.  Αποτελεί μετόχι της Μονής Λειμώνος των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ανακαινίστηκε και απέκτησε τη σημερινή μορφή του, το 1758. Αποτελεί δείγμα τυπικής λεσβιακής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. 


Χριστός

 Όνομα:  Χριστός
 Περιγραφή:  Εκκλησία / Μονή
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,1909
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,118651
 Υψόμετρο:  230

 

Ίχνη από παρεκλήσιο επί υπολημάτων αρχαίου ιερού του Πάνα.


Προφήτης Ηλίας

 Όνομα:  Προφήτης Ηλίας
 Περιγραφή:  Κορυφή
 Κατηγορία:  Σημείο θέασης
 Γεωγραφικό μήκος:  39,207725
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,100485
 Υψόμετρο:  800

 

Ύψωμα της περιοχής με απεριόριστη θέα στην ενδοχώρα του νησιού, το μονοπάτι ανάβασης για το ύψωμα κατακλύζεται από ροδόδεντρα και παγούνιες - παιώνιες. Σε μικρό οροπέδιο, κάτω από την κορυφή εντοπίζονται θεμέλια από ξεροτρόχαλα ντουβάρια, ανάμεσά τους και κάτι λαξευμένες βάσεις λιοτριβιού και σπασμένα σκεύη, χνάρια από οικισμό εξορισμού των λεπρών της περιοχής.


Κρυφή Παναγιά

 Όνομα:  Κρυφή Παναγιά
 Περιγραφή:  Εκκλησία / Μονή
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,2132542744271
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,1004849532283
 Υψόμετρο:  -

 

Στη ρίζα του πανύψηλου βράχου υπάρχει η σπηλιά της Παναγιάς. Ένα κτισμένο τοιχάκι και μετά η είσοδος. Η αρχική κατασκευή χρονολογείται στο 1330 περίπου. Η καμάρα του βράχου κλείνει από τοίχο με μια πόρτα. Στην αριστερή παραστάδα πέτρα με σταυρό και στην καμάρα ίχνη από τοιχογραφία. Σε κτιστό τοιχάκι η «αγία τράπεζα» με μικρές εικόνες. Ένας ραβδωτός κίονας, το μόνο αρχιτεκτονικό μέλος, πάει τη σκέψη σε προχριστιανικό τόπο λατρείας πιθανότατα ιερό του Πάνα. Ένας ιερός τόπος, χαμένος στη δασωμένη του πλαγιά και στον απροσδιόριστο χρόνο της αρχής του.


Πήγαδος

 Όνομα:  Πήγαδος
 Περιγραφή:   Αρχαία ερείπια
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,2186218970233
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,0898951424406
 Υψόμετρο:  -

 

Μεγάλο μακρόστενο πηγάδι, στην περιοχή υπάρχουν χνάρια οικισμού που εικάζεται ως Λοιμοχώρι (οικισμός που εξορίζονταν οι φυματικοί της περιοχής).

Δείτε τη Διαδρομή


Print
223 Rate this article:
5.0
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by ELEALESVOS
Back To Top