el-GRen-US
Language

Αγία Μαρίνα - Ροκάνη - Πρόβασμα - Παναγία Αμαλής - Τσεκούρια - Πηγές Κρατήγου - Μύλοι - Ροκάνη - Αγία Μαρίνα


Γενική περιγραφή: Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Αγία Μαρίνα διέρχεται από περιοχές με απεριόριστη θέα, ώσπου συναντά το μικρό οροπέδιο της Παναγίας της Αμαλής. Η κατάβαση γίνεται από άλλο μονοπάτι, ώσπου να συναντήσει το υδροσυλλεκτικό σύστημα της πόλης - πραγματικό μνημείο υδραυλικής μηχανικής - και την επίσης ενδιαφέρουσα σειρά 11 υδατόπυργων του παλαιού υδρομυλικού συστήματος. Ο κύκλος κλείνει με βόρεια πορεία. Βλάστηση σε όλη τη διαδρομή και τραχεία πεύκη με φρυγανικό υπόροφο.  
Αναλυτική περιγραφή: Ο κοντινότερος ορεινός όγκος στην πρωτεύουσα του νησιού είναι η Αμαλή. Πρόκειται για οροσειρά που καταλαμβάνει την ομώνυμη χερσόνησο. Τα πευκόφυτα βουνά της με την ιδιαίτερη χλωρίδα του εδάφους, την καθιστούν ιδανικό τόπο για πεζοπορικές εξορμήσεις και σπορ βουνού και είναι μάλιστα ο κυριότερος πνεύμονας οξυγόνου της πόλης. Η Διαδρομή ξεκινά από το χωριό Αγία Μαρίνα στις ανατολικές υπώρειες και ανηφορίζει μέσα στα πεύκα. Διέρχεται από περιοχές με απεριόριστη θέα, ώσπου μέσα στο πυκνό δάσος συναντά το μικρό οροπέδιο της Παναγίας της Αμαλής με το ιστορικό ξωκλήσι. Το εκκλησάκι είναι χτισμένο μέσα σε πευκώνα και υπάρχει ειδικός χώρος για ξεκούραση. Η κατάβαση γίνεται από άλλο μονοπάτι, ώσπου να συναντήσει το υδροσυλλεκτικό σύστημα της πόλης - πραγματικό μνημείο υδραυλικής μηχανικής - και την επίσης ενδιαφέρουσα σειρά 11 υδατόπυργων του παλιού υδρομυλικού συστήματος. Ο κύκλος κλείνει με βόρεια πορεία μέσα στο πευκοδάσος.
Η διαδρομή διασταυρώνεται με δύο ρυάκια και τρία ξύλινα γεφύρια που φτιάχτηκαν για να περνούν απέναντι οι πεζοπόροι. Στο 1/3 της διαδρομής (με εκκίνηση από την Αγία Μαρίνα), στο υψηλότερο σημείο της υπάρχει ένα κιόσκι με θέα το αεροδρόμιο του νησιού, την πόλη Μυτιλήνης, αλλά και την Παναγιούδα. Πιο κάτω υπάρχει μια παλιά λίμνη που γεμίζει ανάλογα με τις βροχοπτώσεις.
Μέσο μετακίνησης: Με λεωφορείο ή αυτοκίνητο έως τον οικισμό της Αγίας Μαρίνας
Προσπελασιμότητα: Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής διασταυρώνεται με βατούς αγροτικούς δρόμους
Καλύτερη περίοδος: Ετήσια πλην των περιόδων πολλών βροχοπτώσεων
Χώροι επισκέψεων: Ο χώρος της Παναγίας Αμαλής, Οι πηγές Κρατήγου και Οι υδατόπυργοι - το σημείο θέασης
Σήμανση: ΝΑΙ
Αφετηρία διαδρομής: Ο οικισμός της Αγίας Μαρίνας στο ύψος του γηπέδου
Τερματισμός διαδρομής: Ο οικισμός της Αγίας Μαρίνας στο ύψος του γηπέδου
Είδος τουρισμού: Φυσιολατρικός, Περιπατητικός

 

Σημεία ενδιαφέροντος


Αγία Μαρίνα

 Όνομα:  Αγία Μαρίνα
 Περιγραφή:  Οικισμός
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,062716
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,578209
 Υψόμετρο:  158

 

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας, 5 χλμ. από τη νότια έξοδο του χωριού. Είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής και κτίσμα του 1797 όπως αναφέρει επιγραφή πάνω από την είσοδο. Οι διαστάσεις του είναι 19 Χ 10.50 Χ 6 μέτρα. Στη δυτική πλευρά είναι εντοιχισμένα δύο μαρμάρινα θωράκια βυζαντινής εποχής και μια πλάκα με τον δικέφαλο αετό. Τα θωράκια είχαν μεταφερθεί, πιθανότατα, από το βουνό Αμαλή και την εκεί εκκλησία της Παναγίας. Το τέμπλο και ο θρόνος είναι έργα αρίστης ξυλογλυπτικής τέχνης του 1839, όπως φαίνεται από χρονολογία χαραγμένη επάνω τους. (https://web.archive.org/web/20140826073855/http://agia-marina.org/agia_marina_lesvos.html)


Ροκάνη

 Όνομα:  Ροκάνη
 Περιγραφή:  Φυσικό τοπίο - θέα
 Κατηγορία:  Φυσικό τοπίο
 Γεωγραφικό μήκος:  39,044016
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,583046
 Υψόμετρο:  379

 

Στο 1/3 της διαδρομής (με εκκίνηση από την Αγία Μαρίνα), στο υψηλότερο σημείο της, υπάρχει ένα κιόσκι με θέα το αεροδρόμιο του νησιού, την πόλη Μυτιλήνης, αλλά και την Παναγιούδα. Όλη η περιοχή αποτελεί πυκνό δάσος τραχείας πεύκης.


Πρόβασμα

 Όνομα:  Πρόβασμα
 Περιγραφή:  Φυσικό τοπίο - θέα
 Κατηγορία:  Φυσικό τοπίο
 Γεωγραφικό μήκος:  39,038745
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,579509
 Υψόμετρο:  370

 

Σημείο θέασης μέσα στο πυκνό πευκόδασος με κιόσκι για ξεκούραση.


Παναγία Αμαλή

 Όνομα:  Παναγία Αμαλή
 Περιγραφή:  Εκκλησία / Μονή
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,033205
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,579042
 Υψόμετρο:  431

 

Το απόλυτο ησυχαστήριο στο κέντρο ενός πυκνόφυτου πευκοδάσους στο βουνό της Αμαλής κοντά στην Αγία Μαρίνα. Λέγεται ότι η σημερινή μορφή του πετρόκτιστου ναού προέκυψε από τα θεμέλια ενός παλαιότερου. Το ΝΑ τμήμα της εκκλησίας είναι φτιαγμένο από περιδοτίτες και ένθετα τούβλα ενώ φιγουράρει και μία γραφική στέρνα.


Πηγές Κρατήγου

 Όνομα:  Πηγές Κρατήγου
 Περιγραφή:  Φυσικές πηγές / παλαιά τεχνικά έργα
 Κατηγορία:  Φυσικό Τοπίο / Μνημείο
 Γεωγραφικό μήκος:  39,043231
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,587988
 Υψόμετρο:  139

 

Αρχικά θα συναντήσετε επιβλητική αψίδα να δηλώνει ότι εκεί κάποτε βρισκόταν το οθωμανικό υδραγωγείο. Η αψίδα είναι κατάλοιπο ενός παλιού υδρόμυλου (υδατόπυργος) . Εκεί μπορούμε να παρατηρήσουμε την περίτεχνα σκαλισμένη πέτρα στην κορυφή της αψίδας ή αλλιώς το κλειδί καθώς είναι ο λίθος που κρατάει την κατασκευή όρθια. Στη συνέχεια θα συναντήσετε λιθόστρωτο χώρο που αποτελεί το τεχνικό έργο συγκέντρωσης νερών ύδρευσης, το οποίο κατασκευάστηκε το 1899 με σκοπό να συγκεντρώνει τους πολυάριθμους χειμάρρους μέσα από το φαράγγι του χείμαρρου «Λαγκάδα» της περιοχής σε ένα κεντρικό αγωγό που περνάει από κάτω. Παλαιότερα υπήρχαν αρκετοί υδρόμυλοι που εκμεταλλεύονταν την ορμή του νερού αλλά μετά τη βιομηχανική επανάσταση πέσανε σε αχρηστία. Σήμερα ο αγωγός οδηγεί το νερό στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Μυτιλήνης και των νοτίων προαστίων.

Δείτε τη Διαδρομή


Print
389 Rate this article:
5.0
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by ELEALESVOS
Back To Top