el-GRen-US
Language

Αγία Παρασκευή - Ιερό Κλοπεδής - Μετόχι Ταξιαρχών - Γεφύρι Κρεμαστής - Στιβωτά - Αγία Παρασκευή


Γενική περιγραφή: Πεζοπορική Διαδρομή με μεγάλο πολτιστικό ενδιαφέρον ανάμεσα σε ελαιώνες, πευκώνες, θαμνώνες πουρναριών, διάσπαρτες βελανιδιές, εκτάσεις με αστοιβές, καλλιεργούμενες εκτάσεις του κάμπου, μοναστήρια & μετόχια, εξωκκλήσια, παλιές κρήνες, λιθόστρωτα, αλώνια.
Αναλυτική περιγραφή: Στο κέντρο της Λέσβου, η κωμόπολη της Αγίας Παρασκευής με αρχοντικά του παλιού καιρού και αξιοσημείωτο λαϊκό πολιτισμό, είναι το «ορμητήριο» για την πεζοπορική περιήγηση σε φημισμένα μνημεία του νησιού. Στην περιοχή της Διαδρομής τα χωράφια εναλλάσσονται με τους ελαιώνες και τα βοσκοτόπια, ενώ οι διάσπαρτες μεγάλες βελανιδιές με τα ποικίλα τους χρώματα, σηματοδοτούν τις εποχές. Στα δυτικά, απλώνεται η κοιλάδα του Τσικνιά ποταμού. Από την απέναντι όχθη αρχίζει η περιοχή Κλοπεδή με τον αναδειγμένο αρχαιολογικό χώρο του ιδρυμένου τον 8ο π.Χ. αιώνα, Αιολικού Ιερού της. Νεώτερος είναι και ο χριστιανικός λατρευτικός - ασκητικός χώρος, της Μονής Ταξιαρχών ή Μετόχι Κλοπεδής, κτίσμα σε λεσβιακό μοναστηριακό ύφος, ένα χιλιόμετρο βορειότερα. Τα σήματα οδηγούν σε συνάντηση με τον ποταμό, όπου βρίσκεται το μονότοξο μεσαιωνικό γεφύρι της Κρεμαστής, το μεγαλύτερο της Λέσβου.
Μέσο μετακίνησης: Αυτοκίνητο και λεωφορείο προς Αγία Παρασκευή
Προσπελασιμότητα: Ασφαλτοστρωμένη πρόσβαση σε Αγία Παρασκευή, σύνδεση με αγροτική οδοποιία
Καλύτερη περίοδος: Άνοιξη, Φθινόπωρο
Χώροι επισκέψεων: Οικισμός Αγίας Παρασκευής και το μουσείο της Ελιάς, Αιολικό Ιερό Απολλωνα, Μετόχι Κλοπεδής, γεφύρι Κρεμαστής
Σήμανση: ΝΑΙ
Αφετηρία διαδρομής: Αγία Παρασκευή
Τερματισμός διαδρομής: Αγία Παρασκευή
Είδος τουρισμού: Περιπατητικός, Πολιτιστικός

 

Σημεία ενδιαφέροντος


Αγία Παρασκευή

 Όνομα:  Αγία Παρασκευή
 Περιγραφή:  Οικισμός
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,246533
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,270485
 Υψόμετρο:  94

 

Το χωριό είναι χτισμένο σε λεκανοπέδιο, που περιβάλλεται από χαμηλά βουνά φυτεμένα με ελιές, και μικρούς γυμνούς λόφους. Το σύνολο σχεδόν του οικισμού αποτελείται από αγροτικά και αστικά σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Λέσβου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το κτήριο των εκπαιδευτηρίων, το δημαρχείο και η εκκλησία. Στην είσοδο του χωριού υπάρχουν παλιά βιομηχανικά κτήρια, κυρίως ελαιοτριβεία. Ένα από αυτά έχει αναπαλαιωθεί και στεγάζει πρότυπο βιομηχανικό μουσείο, το μουσείο της Ελιάς. Η Αγία Παρασκευή διαθέτει παραδοσιακά καφενεία και γραφικά παντοπωλεία, που αξίζει ένας επισκέπτης να "εξερευνήσει". Στις αρχές του καλοκαιριού, γίνεται το πανηγύρι του ταύρου, ένα τριήμερο πανηγύρι, αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο, με αρκετές αναφορές στα ταυροκαθάψια.


Ιερό Κλοπεδής

 Όνομα:  Ιερό Κλοπεδής
 Περιγραφή:  Αρχαιολογικός χώρος
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,252213
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,246061
 Υψόμετρο:  95

 

Ναϊκά οικοδομήματα, γνωστά στην αρχαιολογική βιβλιογραφία ως Ναοί Α και Β, υψώθηκαν στην βραχώδη κορυφή της πλαγιάς τον 6ο αιώνα π.Χ., επάνω σε πρωιμότερα λείψανα, τα οποία με ιδιαίτερη φροντίδα συμπεριέλαβαν στο θεμέλιό τους. Αποτελούν εντυπωσιακά λείψανα δύο λατρευτικών κτιρίων, που παραμένουν έως σήμερα τα μοναδικά δείγματα αιολικού ρυθμού στην Λέσβο και τον ελλαδικό χώρο.  Για την θεότητα, στην οποία ήταν αφιερωμένο το Ιερό, μαρτυρούν τα πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα: ένα χάλκινο αγαλμάτιο κούρου και μία ενεπίγραφη πλάκα με το χάραγμα [ΑΠΟΛ]ΛΩΝΟΣ, αποκαλύπτουν την ταυτότητα της θεότητας και συνδέουν άρρηκτα την λατρεία του Ιερού με τον θεό του Φωτός.


 Μετόχι Ταξιαρχών

 Όνομα:  Μετόχι Ταξιαρχών
 Περιγραφή:  Εκκλησία / Μονή
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,259925
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,246061
 Υψόμετρο:  106

 

Το Μετόχι των Ταξιαρχών βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Κλοπεδής και η εκκλησία της, που είναι αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, γιορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου (ανάμνηση Θαύματος Ταξιάρχη Μιχαήλ στις Χώνες). Το Μετόχι των Ταξιαρχών της Κλοπεδής ανήκει στη Μονή του Αγίου Ιγνατίου, γνωστή ως Μονή Λειμώνος και το μοναστήρι του ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλλιανό κατά τον 16ο αιώνα. To κτιριακό συγκρότημα ακολουθεί τη μοναδική αρχιτεκτονική μορφή των λεσβιακών μοναστηριών.


 Γεφύρι Κρεμαστής

 Όνομα:  Γεφύρι Κρεμαστής
 Περιγραφή:  Γέφυρα
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,270314
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,253189
 Υψόμετρο:  77

 

Ίσως το εντυπωσιακότερο και ομορφότερο γεφύρι της Λέσβου. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα έργα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Λέσβο, ένα κομψότατο διατηρητέο μνημείο της ιστορίας του νησιού. Είναι μονότοξο και η καμάρα του φθάνει στο ύψος των 8,5 μέτρων και το άνοιγμά του τόξου στα 14 μέτρα. Το μήκος του καμπυλωτού και καλντριμωτού καταστρώματος είναι περίπου 50 μέτρα και το πλάτος περίπου 3,50 μέτρα. Λαξευμένοι, ορθογώνιοι λιθόπλινθοι, τρεις στην κάθε σειρά (κατά πλάτος) φτιάχνουν ένα κυκλικό τόξο που στην κορυφή του είναι τόσο λεπτό όσο το πλάτος του ενός λίθου. Μία πιθανή περίοδο κατασκευής της γέφυρας θεωρείται η εποχή που κυριαρχούσαν οι Γατελούζοι στο νησί της Λέσβου (1355-1462) για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών σκοπών τους.

 

Δείτε τη Διαδρομή


Print
257 Rate this article:
5.0
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by ELEALESVOS
Back To Top