el-GRen-US
Language

Λάμπου Μύλοι - Καμάρες Πασπαλά - Ένθρονο - Καρίνη - Κόβελη - Ανεραΐδα - Άγιος Δημήτριος


Γενική περιγραφή: Πεζοπορική Διαδρομή σύνδεσης Λάμπου Μύλοι με Άγιο Δημήτριο.
Αναλυτική περιγραφή: Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο υπήρξε το πιο αξιόλογο κοινωφελές έργο της αρχαιότητας στο νησί, με συνολικό μήκος 39,5 χλμ. μέχρι την Μυτιλήνη. Η Πεζοπορική Διαδρομή έχει σχεδιαστεί ώστε να διασχίσει, αντιστρόφως για το 1/3 του μήκους του, τμήματα διέλευσης αυτού του μεγάλου μνημείου. Ξεκινώντας από το χωριό Λάμπου Μύλοι και κινούμενη μέσα στο λεσβιακό ελαιώνα, συναντά κανείς σε πευκόφυτη κοιλάδα, τη μεγαλύτερη σε μέγεθος υδατογέφυρα της περιοχής, γνωστή ως «Καμάρες Πασπαλά», κατόπιν, την «Παναγιά στο Ένθρονο» με την απεριόριστη θέα στον κάμπο του Ευεργέτουλα, την όαση δροσιάς «Καρίνη» με την αστείρευτη νερομάνα και τα καφενεία κάτω από μεγάλα πλατάνια. Στη συνέχεια, κατευθύνεται προς τη μικρή κοιλάδα «Κόβελη» με το αρχαίο πέτρινο γεφύρι και ακολουθώντας το κελάρυσμα του Ευεργέτουλα ποταμού, φτάνει στην «Καμάρα της Ανεραΐδας». Το τέλος της Διαδρομής είναι στον Άγιο Δημήτριο, με τα καφενεδάκια και το φημισμένο νερό της πηγής «Τσίγκος».
Μέσο μετακίνησης: Αυτοκίνητο και λεωφορείο προς Λάμπου Μύλοι και Άγιο Δημήτριο
Προσπελασιμότητα: Ασφαλτοστρωμένη πρόσβαση σε Λάμπου Μύλοι και Άγιο Δημήτριο
Καλύτερη περίοδος: Ετήσια
Χώροι επισκέψεων: Ο μικρός οικισμός των Λάμπου Μύλων, Τα παραδοσιακά καφενεία στην Καρίνη με τοιχογραφία του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου,  Η καμάρα Πασπαλά, το γεφύρι του Ευεργέτουλα στον Πασπαλά, η περιοχή του Αγίου Δημητρίου με τα παλιά καφενεδάκια
Σήμανση: ΝΑΙ
Αφετηρία διαδρομής: Λάμπου Μύλοι / Άγιος Δημήτριος
Τερματισμός διαδρομής: Λάμπου Μύλοι / Άγιος Δημήτριος
Είδος τουρισμού: Περιπατητικός, Πολιτιστικός

 

Σημεία ενδιαφέροντος


Λάμπου Μύλοι

 Όνομα:  Λάμπου Μύλοι
 Περιγραφή:  Οικισμός
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,144151
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,404904
 Υψόμετρο:  55

 

Η αρχαία Λάπη έδωσε το όνομά της σε ένα μικρό χωριό το 1548, την Lambi, και ενώ το μεγάλο Ρωμαϊκό υδραγωγείο, μετά τα τόξα του Πασπαλά, περνούσε και έπαιρνε το νερό των πηγών, περνώντας μετά στα ανατολικά υψώματα του κόλπου χιλιάδες χρόνια μετά, στο χωριό του 1548, γύριζε δύο νερόμυλους, που έγιναν 4 μετά μαζί με ένα υδροκίνητο ελαιοτριβείο! Έτσι έμεινε το όνομα Μύλοι της Λάμπης! H πρώτη αναφορά στους «νερόμυλους» της Λάμπης, έγινε το 1447, επί Γατελούζων. Ο οικισμός των Λάμπου Μύλων διαθέτει όμορφα καφενεία για στάση δροσιάς ή φαγητό και προσφέρει όμορφη θέα στον κάμπο που διαμορφώνει ο ποταμός Ευεργέτουλας.


Ένθρονο

 Όνομα:  Ένθρονο
 Περιγραφή:  Ύψωμα
 Κατηγορία:  Σημείο θέασης
 Γεωγραφικό μήκος:  39,132364
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,397045
 Υψόμετρο:  47

 

Η περιοχή πήρε το όνομά της από το ερειπωμένο βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας Ενθρόνου που βρίσκεται λίγο παραπάνω σ’ ένα μικρό ύψωμα απ’ όπου η ματιά αγκαλιάζει όλο το λεκανοπέδιο και φτάνει ως τον Κόλπο της Γέρας. Στο Ένθρονο παρατηρούνται υπολείμματα του μικρού χωριού Asrona του 1548 το οποίο διαχειριζόταν τα νερά των πηγών των δυτικών υψωμάτων της λεκάνης απορροής του ποταμού Ευεργέτουλα. 


 Καμάρες Πασπαλά

 Όνομα:  Καμάρες Πασπαλά
 Περιγραφή:  Εκκλησία / Μονή
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,129451
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,392846
 Υψόμετρο:  66

 

Οι επονομαζόμενες «Καμάρες», εναπομείναντα τμήματα του αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου, του μεγαλύτερου τεχνικού έργου της αρχαιότητας στη Λέσβο. Υπήρχαν τέσσερις καμάρες, ύψους περίπου 20 μέτρων, αλλά σώζονται μόνο οι δύο, σε καλή σχετικά κατάσταση.


 Ανεραΐδα - Ανηγαρίδα

 Όνομα:  Ανεραΐδα - Ανηγαρίδα
 Περιγραφή:  Γεφύρι
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,116282
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,366234
 Υψόμετρο:  120

 

Το γεφύρι της Ανηραγίδας, που πήρε τ’ όνομά της από το όνομα της αρχαίας θεότητας – νύμφης των θαλασσών, ποταμών και λιμνών Νηρηίδος. Υπάρχουν ίχνη της χτισμένης βάσης του αύλακα μεταφοράς νερού, πάνω στην οποία έχτισαν μεταγενέστερη ξερολιθιά. Στις όχθες του ποταμού της Ανηραγίδας υπάρχουν οι δύο βάσεις τμήματος του ρωμαϊκού υδραγωγείου (η καμάρα έχει πέσει). 


 Γέφυρα Κόβελης 

 Όνομα:  Γέφυρα Κόβελης 
 Περιγραφή:  Γεφύρι
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,121895
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,375724
 Υψόμετρο:  91

 

Το  ποτάμι ανάμεσα στον  Αϊ - Δημήτρη Αγιάσου και  στην  έξοδό του από το Ένθρονο, περνά από την Κόβελη μια περιοχή με τον παλαιό Ταξιάρχη και τα κατάλοιπα του ρωμαϊκού υδραγωγείου. Από την Καρίνη ο παλιός δρόμος, που συναντούσε τον οδικό άξονα προς την Καλλονή, περνούσε το ποτάμι με το ωραίο γεφύρι της Κόβελης. Σχετικά υψηλό, μονότοξο, είναι κατασκευασμένο από το ντόπιο ασβεστόλιθο και  καλύπτεται με λιθόστρωτο. Επάνω σε λίθο στη νότια πλευρά του, γράφει 1860, τη χρονολογία που φτιάχτηκε.


 Καρίνη 

 Όνομα:  Καρίνη
 Περιγραφή:  Παλαιά βιομηχανικά κτίσματα
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,119145
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,389867
 Υψόμετρο:  71

 

Μέσα στην οργιαστική βλάστηση των καρυδιών και των μπαξέδων και κάτω από τον παχύτατο ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών, ο επισκέπτης μπορεί να βρει τη γαλήνη και την ξεκούραση, να δροσιστεί από την αναβλύζουσα ζωογόνο πηγή κρύου και διαυγέστατου νερού που χύνεται σε μια παλιά ρωμαϊκή δεξαμενή, να γευματίσει στα γραφικά καφενεδάκια και να θαυμάσει την κουφάλα του γερο-πλάτανου όπου έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα ο μεγάλος λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, που ζωγράφισε στον εξωτερικό τοίχο παρακείμενου κτίσματος τον Ερωτόκριτο, την Αρετούσα, τον Κατσαντώνη και το χορό του Ζαλόγγου. Η περιοχή της Καρίνης χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο της φύσης με την αριθμ. 3801/11-8-2003 (ΦΕΚ 1231/Β΄/2003) απόφαση της Δ/νσης Δασών Περιφερείας Βορείου Αιγαίου.


 Άγιος Δημήτριος 

 Όνομα:  Άγιος Δημήτριος
 Περιγραφή:  Οικισμός
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,102216
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,353334
 Υψόμετρο:  201

 

Πριν το 1900, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, δύο συγγενικές οικογένειες άνοιξαν δύο μαγαζιά, σε οικόπεδα που ανήκαν στις ίδιες, πάνω στο δρόμο που ένωνε την πόλη της Μυτιλήνης με τον Πολιχνίτο. Δεδομένης της απουσίας αυτοκινήτων, η διαδρομή από την Μυτιλήνη προς τον Πολιχνίτο με άλογα και μουλάρια κρατούσε δύο ολόκληρες μέρες. Για τον λόγο αυτό, ήταν πολύ χρήσιμη η παρουσία δύο σημείων στο μέσο σχεδόν της διαδρομής, όπου οι ταξιδιώτες προς Πολιχνίτο, Βατερά, Βασιλικά και τις γύρω περιοχές θα μπορούσαν να ξεκουραστούν και στα οποία θα τους προσφέρονταν φαγητό, νερό, καφές, αλλά και δυνατότητα διανυκτέρευσης.

 

Δείτε τη Διαδρομή


Print
332 Rate this article:
5.0
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by ELEALESVOS
Back To Top