el-GRen-US
Language

Πλωμάρι - Κάτω Χωριό - Λεύρα - Λογαράς - Κουρνέλα - Αγκαθερή - Κάτω Χωριό - Πλωμάρι


Γενική περιγραφή: Κυκλική Πεζοπορική Διαδρομή στις νότιες διαδρομές Πλωμαρίου.
Αναλυτική περιγραφή: Η Διαδρομή ξεκινά από το Πλωμάρι και μετά από λίγη πορεία στην άσφαλτο που οδηγεί στη Μελίντα, αρχίζει ν’ ανηφορίζει προς το Κάτω Χωριό. Κινούμενη δυτικά, συναντά τη Λεύρα, διασχίζει την «κόψη» της περιοχής Λογαράς με την απεριόριστη θέα στις νότιες ακτές της Μελίντας και το πέλαγος και στρέφεται βόρεια προς την «αετοφωλιά» της Κουρνέλας. Ημιεγκαταλελειμμένο, αλλά ενδιαφέρον και δροσερό χωριό. Το παλιό ελαιοτριβείο, η τοπική αρχιτεκτονική, οι κρήνες, ο μεγάλος πλάτανος και η θέα προς το Παλαιοχώρι κερδίζουν τον επισκέπτη. Η συνέχεια της Διαδρομής γίνεται με ανηφορική πορεία προς το ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης και κατηφορίζοντας μέσα στους ελαιώνες, κλείνει κύκλο στο Κάτω Χωριό.
Μέσο μετακίνησης: Αυτοκίνητο και λεωφορείο προς Πλωμάρι
Προσπελασιμότητα: Ασφαλτοστρωμένη πρόσβαση σε Πλωμάρι
Καλύτερη περίοδος: Χειμώνας, Άνοιξη, Φθινόπωρο
Χώροι επισκέψεων: Το Πλωμάρι, Μουσείο ούζου, Μουσείο σαπωνοποιίας
Σήμανση: ΝΑΙ
Αφετηρία διαδρομής: Πλωμάρι
Τερματισμός διαδρομής: Πλωμάρι
Είδος τουρισμού: Περιπατητικός, Φυσιολατρικός, Πολιτιστικός

 

Σημεία ενδιαφέροντος


Πλωμάρι

 Όνομα:  Πλωμάρι
 Περιγραφή:  Οικισμός
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  38,975074
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,368332
 Υψόμετρο:  55

 

Το Πλωμάρι χτίστηκε στη σημερινή του θέση γύρω στο 1842, όταν εξέλιψε ο φόβος των πειρατών. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου χτισμένος το 1847. Σήμα κατατεθέν του οικισμού ο πλάτανος της κεντρικής πλατείας, που όπως λέγεται φυτεύτηκε το 1813. Έχει καταγραφεί ως η πατρίδα του ούζου και του σαπουνιού. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και τη ρυμοτομία του, καθώς και για το πλήθος των παλιών βιομηχανικών του κτιρίων (ελαιοτριβείων, σαπωνοποιείων, ταρσανάδων κ.τ.λ.). 


Κάτω Χωριό

 Όνομα:  Κάτω Χωριό
 Περιγραφή:  Εγκαταλειμμένοι οικισμοί
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  38,982308
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,351697
 Υψόμετρο:  153

 

Το Κάτω Χωριό είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής. Μέχρι τα μέσα του αιώνα είχε πολλούς κατοίκους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι υπήρχαν 9 καφενεία. Τα λίγα σπίτια που έχουν μείνει στέκονται σχεδόν χαμένα μέσα στις ελιές, τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές. Στα βόρεια του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, μία πολύ ωραία και παλιά εκκλησία. Αξίζει κανείς να την επισκεφτεί και να δει το πίσω μέρος του Αγίου Βήματος που είναι κτισμένο με σκαλιστές πέτρες. Ακολουθώντας τον δρόμο αριστερά από την πλατεία (καθώς έρχεστε από το Πλωμάρι) θα βρεθείτε στην περιοχή Βιγλάρ (παρατηρητήριο), με το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Αν αντιθέτως πάτε ευθεία θα βγείτε σε ένα γραφικό ξέφωτο με τον πλάτανο και τη βρύση του Κάτω Χωριού. Εξαιρετική είναι η θέα στο Αιγαίο πέλαγος και η Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Το πρώτο πράγμα που βλέπει ένας επισκέπτης είναι το παλιό κόκκινο καφενείο.


 Λεύρα

 Όνομα:  Λεύρα
 Περιγραφή:  Εγκαταλειμμένοι οικισμοί
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  38,996137
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,353119
 Υψόμετρο:  430

 

Εγκαταλελειμένος αγροτικός οικισμός, στην πλαγιά του υψώματος της Αγκαθερής. Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Λουτρουπιού. Το σημείο προσφέρεται για στάση. Η βρύση του οικισμού τρέχει πόσιμο νερό.


 Κουρνέλα

 Όνομα:  Κουρνέλα
 Περιγραφή:  Εγκαταλειμμένοι οικισμοί
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  38,997711
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,336347
 Υψόμετρο:  363

 

Ένα μικρό χωριουδάκι που προσφέρει στον επισκέπτη ένα κόσμο απαράμιλλης γαλήνης και φυσικής ομορφιάς. Το όνομά του προέρχεται από τα άφθονα νερά που υπήρχαν και δηλώνει τη ροή του νερού μέσα από τις παραδοσιακές κουρνέλες. Κρυμμένη στην αγκαλιά ενός ορεινού όγκου ξεπροβάλλει άξαφνα στα μάτια του επισκέπτη, με τις λιτές φιγούρες των μικρών πέτρινων κτισμάτων του, να ξεχωρίζουν μέσα στο απέραντο πράσινο της περιοχής. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου που χρονολογείται απο το 1863. Κατηφορίζοντας τα στενά σοκάκια που άλλοτε έσφιζαν από ζωή και αγναντεύοντας απέναντι το Παλαιοχώρι και την Μελίντα, ορθώνεται μπροστά μας επιβλητικός ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος. Εκατόν πενήντα μέτρα νοτιότερα από το τελευταίο σπίτι θα συναντήσουμε τις τρεις κρήνες του χωριού. Ο επισκέπτης αξίζει να δει και το παλιό ελαιοτριβείο το οποίο λειτουργούσε έως το 1963, αφού η κύρια ασχολία ήταν η ελαιοσυγκομιδή. 


 Αγκαθερή 

 Όνομα:  Αγκαθερή 
 Περιγραφή:  Εγκαταλειμμένοι οικισμοί
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  38,995528
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,346175
 Υψόμετρο:  570

 

Εγκαταλελειμένος αγροτικός οικισμός, στην πλαγιά του υψώματος . Εδώ βρίσκονται και τα ξωκλήσια της Αγίας Ειρήνης και της μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Την κορυφή του υψώματος καλύπτει δάσος τραχείας πεύκης. Παρόλαυτα το σημείο δίνει τη δυνατότητα για θέα προς το Πλωμάρι και το Αιγαίο πέλαγος.

 

Δείτε τη Διαδρομή


Print
294 Rate this article:
5.0
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by ELEALESVOS
Back To Top